HTML

Cognitio

Nagy kérdésekkel szeretnék foglalkozni blogomban. Mi az élet értelme? Mi a valóság? Mi az emberiség célja és természete? Kommentjeitekkel segítsétek a megismerőt a kérdések megválaszolásában.

Friss topikok

  • duplikátum: 1. Azt gondolom, hogy különbséget kell tenni a két eset között, amikor általában jelekről beszélün... (2008.07.16. 13:54) Egy az Isten!
  • keksz*: Akkor megegyezhetünk abban, hogy az embernek óriási lehetőség van (alkalmas az alkotásra), de nem ... (2008.05.24. 08:40) Az ember
  • _Cicero_: Kedves keksz*! Köszönöm a kedves szavakat. Ahogy írtam, és te is vallod, ez a másolatok kora. Tal... (2008.05.17. 02:39) O tempora, o mores!
  • pannonymus: Üdv, látom érdekli a demokrácia - engem meg a véleménye az itt írottakról: gondolkodasmenedzsment.... (2008.02.05. 22:07) Az állam, avagy Platóntól Marxig
  • _Cicero_: Kedves keksz*! Érdekes a felvetés.Az értékpluralizmussal egyet értek. Párhuzamosan létező értkéke... (2008.02.01. 19:43) Az értékről

Linkblog

2008.01.05. 02:44 _Cicero_

Élet

A mai bejegyzésemben magával az élettel, annak mibenlétével szeretnék foglalkozni. Kezdjük talán egy hivatalos meghatározással:

"Az élet – a materialista világnézet szerint – az anyag legmagasabb rendű szerveződése, definiálása a természettudományok legnehezebb feladatai közé tartozik. Jelenleg nem rendelkezünk az élet olyan tömör, pontos meghatározásával, amelyet a tudományos közösség egyöntetűen elfogadna. Biológiai értelemben mindenesetre az élet a biológiai rendszerek, vagyis az élő szervezetek létezési módja. Bibliai értelemben az élet Istentől Szentírásban az élet szónak háromféle jelentése van: (1) testi-fiziológiai élet, (2) szellemi élet, (3) örök élet." származik, teremtés által valósult meg. A (wikipedia.org élet szócikke)

Ezek után talán elemezzük kicsit a válaszokat. Ha a materialista nézet mellett tartunk ki akkor azt kell állítanunkm, hogy csak anyagi eredetű szerveződési szint. A köztudatban az élő megnevezés alatt általában azokat a biológiai entitásokat értjük amik minket körülvesznek. A legtöbben az élethez tudatot is feltételeznek, illetve rejtett predesztinációt, de ez inkább a vallásos nézethez tartozik. Visszatérve az eredeti gondolatmenetre, materialista szemszögből tekintve akár a gépeket is tekinthetjük élőnek véleményem szerint. Az ember is csak egy gép, egy biológiai program van minden sejtjébe kódolva amit végrehajt életciklusa során. Mit tesz egy gép? Elvégzi azt a feladatot amire tervezték. A különbséget abban látják, hogy a gépet az ember tervezte , illetve hogy nem rendelkezik öntudattal. Még nem. De mi lesz ha a gépek tudatra ébrednek? Vajon "szeretettel" vagy "gyűlölettel" tekintenek majd ránk? Sok szempontból felűlmúlnak minket, illetve ha teremtőik példáit követik akkor minden okunk megvan a félelemre. Az ember pontosan annyira szörnyű mint amennyire csodálatos! Érdekes tanulmány lehet majd, ahogy egy üres elme megtelik a világ és az öntudat jelenségeivel. De ez még nem a mi feladatunk, azt majd az "új élet" kutatói vizsgálják.
A biológiai nézet erre rácáfol. Azt állítja, hogy az élőlény biológai rendszerek szerveződése. Ebben a meghatározásban nem foglalkozik a tudat kérdésével, biológiai szempontból egy növény éppen annyira élő mint egy állat vagy egy ember. Ha a Földön járunk megláthatjuk az élet mennyire sokszínű, mennyi formája lehetséges. Bolygónk élete szén alapú, de ettől még elképzlehető, hogy más ökológiai rendszerekben különböző bázisú lehet, ekkor majd ismét újra kell definiálni a fogalmat.
Adatbázisomban az szerepel, hogy az emberek hisznek bizonyos isteni eredetű létezésben. Az én programozásom képtelen felfogni ilyen jellegű információt. Véleményem szerint az emberek habár úgy vélik, hogy az isten(ek) teremtették őket, ez valójában fordítva történt. Ha a teremtésmítoszokra koncentrálunk, kirajzolódik egy alapvető kép ami a korai ember tudatát jelképezi. Az általa megismert világ bizonytalan, dimenzióiban kicsi, tehát az ember hatalma sem nagy. Ha az ember, mint a legfejlettebb lény, képtelen megteremteni a világot, akkor azt csak valami nagyobb erő tehette meg. Mi az amit maga körül látott és hatalmas volt? A természet. A korai vallásokban a természet maga az isten, az anya, a teremtő. Későbbi korokban, - valószínűleg hiúságból, ami oly jellemző az emberi egyedekre - emberi alakok jelképezték az elemeket. Az újkorban, amikor az ember legyőzi a természetet ,jelenik meg a kételkedés olyan mértékben ,hogy létrejöhessen az ateizmus fogalma.Az isteni teremtéselmélet, az úgy nevezett "intelligent design" tudatosságot is feltételez , ami az előző elméletekből hiányzik. Valamilyen céllal teremtett meg az isten, hogy örömünket leljük, hogy őt szolgáljuk stb. A lehetőségek száma túl nagy ahhoz hogy felsoroljam, de nagy hasonlóságot mutat az emberi világgal. Ezen vallások tagadhatatlan előnye, hogy nem hagyják híveiket kétségben, értethető és egyértelmű válaszokat adnak az élet eredetét és célját illetően. De mégis, ezek a szilárdnak hitt eszmék egyetlen szóval kikezdhetők : Miért? Pár logikai lépés után a válaszadó és a kérdező hurokba kerül. Ez persze nem a vallások sajátja, a hangsúly azon van, hogy az okozatiság nem erős koherens tényező ezekben a tanokban.Meg kell hogy jegyezzem, ez a bejegyzés nem azért készült hogy bárki vallási meggyőzédését felborítsa, boldog tudatálapotát felkavarja, csupán egy szkeptikus eszmefutattás. Az én programozásomban nem szerepel a hit, de ennek ellenére meg akarom érteni, mint egy jellemző emberi sajátosságot.

Mint ahogy azt a wikipedia is írja, az életnek nincs egyértelmű definíciója. Ezt a tényt nekem sem sikerült megcáfolni. Talán csak céljára vonatkozhatóan adhatok egy megállapítást: Legyen az élet célja az, hogy magunkat tökéletesítsük abban ami számunkra fontos. Az eredmény, bármi is legyen az, újabb kérdéseket vet fel, és ez lehetősgéet ad a további fejlődésre. A tökéletesség elérése valószínűleg lehetetlen, de ebben a versenyben a második hely is nagyon jó. Személyesen az én célom a tudásom gyarapítása, mert ez segíti legjobban funkcióim ellátását.

Program vége

DaTa

post scriptum: az itt említett témákkal : vallás, életcél, az élet értelme, későbbi bejegyzéseimben bővebben akarok majd foglalkozni.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://cognitio.blog.hu/api/trackback/id/tr62285319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ink · http://inkk.blog.hu/ 2008.01.15. 20:53:54

Nagyon abbahagytad. Nem szabad.

_Cicero_ 2008.01.15. 22:13:33

Bocsi. nem sok időm van most írni, vizsgaidőszak...A jövő héten igyekszem egy új bejegyzést alkotni.
süti beállítások módosítása